Achtergrondinformatie

Achtergrondinformatie

Door de Heer Dirk Lemaître, nutritionist

Vetten en vetzuren onder de loep


Vetten zijn essentieel in een gezonde voeding. Vetten en oliën zijn onze belangrijkste energiebronnen én het zijn de bouwstenen bij uitstek voor onze celmembranen. Ze zijn ook nodig voor tal van enzymatische processen en genetische informatie. Vetten zorgen ook voor de aanvoer van de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K.

Bovendien hebben vetten en oliën een bijzondere eigenschap.
Ze maken je eten smeuïg en romig en geven je chocolade die heerlijke zachte smaak.

Er zijn goede en minder goede vetten.
We onderscheiden verschillende soorten vetzuren: verzadigde en onverzadigde. Die laatste delen we verder op in enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren. De opdeling heeft te maken met de chemische samenstelling van de vetten. Sommige meervoudig onverzadigde vetten moet je via je voeding opnemen omdat je lichaam ze zelf niet of onvoldoende aanmaakt. Dat zijn de omega-3 vetzuren EPA en DHA.

Onverzadigde vetzuren verhogen je ‘goede’ cholesterol.
Ze hebben dus een gunstig effect op de conditie van je hart en bloedvaten.

Verzadigde vetten zijn minder gezond en transvetzuren zijn zelfs schadelijk.
Daarom bepalen internationale en nationale voedingsaanbevelingen dat verzadigde vetzuren best niet meer dan 10 procent van je dagelijkse energie-inname vertegenwoordigen (transvetzuren liefst nul tot maximaal één procent). Je totale vetinname blijft best onder 35 procent van je totale calorie-inname en bevat dus liefst meer dan tweederde onverzadigde vetzuren (waarvan vooral enkelvoudige).

Verzadigde vetzuren zijn niet allemaal even ongezond.
Sommige middellange vetzuurketens verhogen je LDL-cholesterolgehalte (de zogenaamde ‘slechte’ cholesterol) en zijn dus niet zo gezond. Maar andere, langere, verzadigde vetzuren hebben dat effect helemaal niet of in mindere mate. Zo is stearinezuur, het meest voorkomende verzadigde vetzuur in chocolade, neutraal voor je cholesterol.

Industrieel gevormde transvetzuren zijn de echte boosdoeners.
Zij verhogen je ‘slechte’ cholesterol aanzienlijk en we vermijden ze best zoveel mogelijk. Precies daarom creëerden we een uniek mechanisch mengproces voor onze zonnebloemolie. Dat zorgt ervoor dat we geen chemische verharding moeten uitvoeren, een proces dat transvetzuren aanmaakt.

 

Terug